Veelgestelde vragen
Vind hier het antwoord op al je vragen i.v.m. ballonvaren
Algemeen
Wat als je hoogtevrees hebt?
Uit ervaring durven we zeggen dat hoogtevrees geen probleem is in een ballonmand. Je hebt geen contact met de grond zodat je hoogtevrees wegvalt.
Is ballonvaren veilig?
Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste vorm van luchtvaart. Onze piloten zijn opgeleid volgens de Europese normen en beschikken over een professionele piloot vergunning. Als een ballonvaart omwille van het weer niet kan doorgaan is dat altijd in het belang van je veiligheid en kan je kosteloos een nieuwe afspraak maken . Al ons ballonmateriaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door onze gecertificeerde, technische medewerkers in onze erkende werkplaats.
Is er een leeftijdslimiet?
Op ballonvaren staat geen leeftijdsbeperking. Kinderen kunnen meevaren wanneer ze vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20m groot zijn, zodat ze over de rand van de mand kunnen kijken. Ook is het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen vasthouden tijdens de landing. Omdat een kind een volwaardige plaats inneemt in de mand en uiteraard ook verzekerd is, kunnen we helaas geen korting toestaan voor kinderen. Voor oudere personen is het van belang dat ze in goede gezondheid verkeren en fysiek in orde zijn. Bij twijfel kan je best even contact met ons opnemen.
Je bent zwanger, mag je mee?
Proficiat, geniet van je zwangerschap! Om van een ballonvaart te genieten, wacht je beter tot na je bevalling. Zwangere dames laten we niet toe aan boord.
Hoe lang op voorhand moet je reserveren?
Lang op voorhand reserveren is niet nodig. Kies een gewenste zone en prik een (vrije) datum. Afhankelijk van de meteo situatie op de vluchtdag wordt bepaald of de gekozen vlucht al dan niet kan/mag doorgaan.
Kan je het hele jaar door ballonvaren?
Ja, maar de meeste vaarten hebben plaats tussen april en oktober. We kunnen varen bij zonsopgang of een tweetal uur voor zonsondergang. In de winterperiode kan de hele dag door gevaren worden.
Welk weer hebben we nodig voor een ballonvaart?
- Windsnelheid aan de grond minder dan 10 knopen (±18 km/h)
- Windsnelheid op 500 voet (150m) minder dan 20 knopen (±36 km/h)
- Zicht meer dan 1500m
- Wolkenbasis hoger dan 1000 voet (300m)
- Geen buien in een straal van circa 15km om de ballon
- Geen kans op onweer
Hoe weet je of de geplande ballonvaart doorgaat?
Bij een geplande ochtendvlucht wordt er de avond voordien contact met je opgenomen via sms. Bij een avondvlucht krijg je van ons op de afgesproken datum tussen 14u en 15u een sms. In de sms staat of de vlucht al dan niet kan doorgaan, de plaats en het uur van vertrek. Als de ballonvaart niet kan doorgaan, kan je via de klantenzone een nieuwe afspraak plannen.
Om hoe laat spreken we af voor de ballonvaart?
Periode Ochtendvaart Avondvaart
April 07u00 - 07u30 18u00 - 18u30
Mei 06u00 - 06u30 19u00 - 19u30
Juni 05u30 20u00
Juli 05u30 - 06u00 19u30 - 20u00
Augustus 06u30 - 07u00 18u30 - 19u00
September 07u30 - 08u00 17u30 - 18u00
Oktober 09u00 17u00
Is het koud daarboven?
Neen, ballons varen met de wind mee, dus de soms snijdende wind valt boven weg. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond.
Welke kledij trek je aan om te gaan ballonvaren?
Trek vooral gemakkelijke kledij aan als je gaat ballonvaren! Hou er rekening mee dat je over de rand van de mand moet klauteren. Trek geen kleding aan die makkelijk brandt. Draag stevige schoenen, je hakken of slippers laat je best thuis. Door de warmte van de branders tijdens de vaart, zul je het zeker niet koud hebben. Een pet of hoedje beschermt je hoofd dan weer tegen de warmte van de branders. Na de vaart gaat de zon snel onder en kan het fris worden, we raden je aan om een trui of jasje te voorzien.Tip: neem een flesje water mee (vooral als het erg warm is), tijdens de ballonvaart. Alcohol is niet toegelaten.
Wat neem je mee naar de ballonvaart?
Je kan onderstaande zaken meenemen als je gaat ballonvaren:
- je cadeaubon/ballonvaartticket (verplicht bij het inchecken)
- sportieve en niet brandbare kleding
- stevige schoenen (geen hakken of slippers)
- een flesje water
- een pet of hoedje tegen de warmte van de branders
- je familie en/of vrienden, die je uitzwaaien en weer oppikken bij de landing
- geen overbodige handtassen of rugzakken i.v.m. de beperkte ruimte in de mand
- je goed humeur
Wat mag je NIET meenemen tijdens een ballonvaart:
- huisdieren
- alcohol/drugs
- wapens
- vuurwerk
Mag je foto-en videoapparatuur meenemen?
Ja, dat mag. We zijn niet aansprakelijk voor beschadiging of verlies.
Waar varen we?
Dit is afhankelijk van de gekozen formule. De keuze van het opstijgterrein wordt beïnvloed door de windrichting, de windsnelheid en de aanwezigheid van voldoende landingsmogelijkheden in de vaarrichting.
Hoe hoog varen we?
We varen tussen 500 en 4500 voet (150 en 1500 meter) hoog. Eens op zoek naar een landingsplaats, zal de ballon maar op enkele meters boven de grond varen.
Hoe ver varen we?
De afgelegde afstand hangt af van de windsnelheid en varieert van 5 km tot 30 km.
Hoe lang duurt een ballonvaart
Elke vaart is een unieke belevenis waarvoor we geen exacte tijdsduur kunnen meegeven. De vaart zelf, van opstijgen tot landen, duurt gemiddeld een uur. Een ballon is niet te sturen en vaart met de wind mee. De vluchttijd kan evenwel beïnvloed worden door bepaalde factoren zoals windrichting, luchtvaartreglement en veiligheid. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden die de piloot tegenkomt tijdens de vaart kan een ballonvaart daarom iets korter of langer duren.
Het hele evenement, vanaf de ontvangst duurt ongeveer 3 à 4 uur.
Waar landen we?
Ballonnen kan men niet sturen. Het is de wind die bepaalt waar we uitkomen. Je weet dus niet van tevoren waar je precies landt. Het zoeken naar een geschikte landingsplaats kan spannend zijn en vergt de nodige concentratie van de piloot. We proberen niet in gewassen of bij dieren te landen, om schade te vermijden.
Waarom drinken we bubbels na de vlucht?
Je eerste ballonvaart zal een zeer speciaal gevoel zijn, we willen dat dan ook vieren met een glaasje bubbels na de vlucht, een traditie die teruggaat tot in de jaren 1700.
Hoe geraken we terug naar de opstijglocatie?
Op de dag van je ballonvaart voorzie je eigen vervoer terug naar de opstijg locatie of naar huis. Onze ballon gaat met de wind mee, hierdoor landen we niet terug op de opstijg locatie.
Onze grondcrew volgt tijdens de vaart en probeert zo snel mogelijk op de landingsplaats te zijn. Het “volgen” is tof en kan soms even spannend zijn als de vaart zelf.
Familie en vrienden kunnen met eigen wagen volgen en jullie zo na de vlucht oppikken.
Mag je roken?
Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.
Kan je een ballonvaart cadeau geven?
Jazeker. We hebben hiervoor een cadeaubon ter beschikking, die kan je kopen via onze website. De cadeaubon komt dan rechtstreeks in je mailbox terecht en is 2 jaar geldig vanaf de uitschrijfdatum. De cadeaubon kan ingeruild worden tegen een ballonvaart en is niet terugbetaalbaar.
Met hoeveel personen kan je in een mand?
Dat is afhankelijk van de grootte van de luchtballon. We beschikken over verschillende groottes van manden. Je kan boeken vanaf 1 persoon in een standaard ballonvaart, je kiest dan voor een ballonvaart in groep en geniet samen met andere mensen van een onvergetelijke vlucht. Onze grootste manden kunnen tot 19 personen meenemen. Je kan ook kiezen voor een privé ballonvaart vanaf 2 personen tot 19 personen in 1 mand. Vanaf meer dan 19 personen, gebruiken we meerdere ballonnen.
Ben je verzekerd?
Jazeker, dit is een verplichting. Al onze ballons, piloten en passagiers zijn verzekerd bij Axis volgens de van kracht zijnde Europese normen.
Waarom moet je je gewicht doorgeven?
Vóór de ballonvaart moeten we de gewichten van alle passagiers kennen. We zijn verplicht een "loading chart" op te maken zodat we er zeker van zijn dat de ballon niet "overladen" is. Een passagierslijst is steeds beschikbaar.
Wordt het ballonmateriaal onderworpen aan inspecties?
Ja, absoluut! Al het materiaal wordt elk jaar of vanaf 100 vlieguren binnen het jaar gekeurd. Dit gebeurt in onze eigen werkplaats door onze gecertificeerde, technische medewerkers. Tijdens de wintermaanden krijgt al ons materiaal een grondige poetsbeurt. We houden van proper, goed onderhouden en modern materiaal.
Kunnen personen met een beperking meevaren?
We beschikken over manden met een instapdeur, deze manden zijn speciaal ontworpen voor mensen met een beperking, maar ook voor bijvoorbeeld senioren die slecht te been zijn en niet over de rand van de mand kunnen stappen.
Heb je een lichamelijke beperking? Overleg dan samen met ons voordat je een ballonvaart reserveert. Zo kunnen we je adviseren over de mogelijkheden van een aangename en veilige ballonvaart. Helaas is het niet mogelijk om rolstoelgebruikers mee aan boord te nemen.
Ik heb een medische aandoening, kan ik meevaren?
Bij ons staat veiligheid altijd voorop tijdens een ballonvaart. Zowel jouw veiligheid maar ook die van de andere passagiers. Heb je een medische aandoening die door het ballonvaren kan verergeren of die een veilige ballonvaart verhindert?
Twijfel je of het verantwoord is om te gaan ballonvaren? Vraag dan eerst advies aan een arts. Heb je een ernstige aandoening of heb je pas een een zware operatie ondergaan? Vlieg dan beter niet mee. We vragen je om alle aandoeningen te melden die jouw veiligheid of die van de andere passagiers in gevaar kan brengen.