• Eilandstraat 2 - 3294 Molenstede

Veelgestelde vragen


Step In Balloons

We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

0494 52 82 20

Aarzel niet om ons te bellen als je jouw vraag hier niet vindt.Algemeen

Wat als ik hoogtevrees heb?
Uit ervaring durven we zeggen dat hoogtevrees geen probleem is in een ballonmand. U hebt geen contact met de grond zodat uw hoogtevrees wegvalt.
Is er een leeftijdslimiet?
Op ballonvaren staat geen leeftijdsbeperking. Kinderen kunnen meevaren wanneer zij vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20 meter groot zijn. De enige vereiste is dat een kind over de rand van de mand kan kijken. Maar ook is het belangrijk dat het zichzelf kan vasthouden tijdens de landing. Voor oudere personen is het van belang dat zij in goede gezondheid verkeren. Indien u twijfelt kan u best even contact met ons opnemen.
Is het koud daarboven?
Neen, ballons varen met de wind mee, dus de soms snijdende wind valt boven weg. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond.
Welk weer hebben we nodig voor een ballonvaart?
1. windsnelheid aan de grond minder dan 10 knopen (±18 km/h) 2. windsnelheid op 500 voet (150m) minder dan 20 knopen (±36 km/h) 3. zicht meer dan 1500m 4. wolkenbasis hoger dan 1000 voet (300m) 5. geen buien in een straal van circa 15km om de ballon 6. geen kans op onweer
Waarom drinken we bubbels?
Uw eerste ballonvaart zal een zeer speciaal gevoel zijn, we willen dat dan ook vieren met een glaasje bubbels, een traditie die teruggaat tot in de jaren 1700.
Ik ben zwanger, mag ik mee?
Proficiat! Je kan beter wachten tot na je bevalling. Zwangere dames laten we niet toe aan boord.

Ballonvaren

Is ballonvaren veilig?
Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste vorm van luchtvaart. Onze piloten zijn opgeleid volgens de Europese normen en beschikken over een professionele pilootvergunning. Indien de ballonvaart afgelast wordt, zal dit steeds voor uw veiligheid zijn. Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door de technische dienst van het Bestuur van de Luchtvaart.
Wat trek ik aan om te gaan ballonvaren?
Wij raden iedereen aan een stevig paar schoenen aan te doen. Bottines of stapschoenen zijn ideaal ; dit om te voorkomen dat voeten omslaan tijdens de landing. Verder hoeft u zich niet speciaal te kleden alhoewel een lange broek het makkelijkste is, we weten immers nooit waar we landen. Een petje of hoedje beschermt uw hoofd dan weer tegen de warmte van de brander.
Waar varen we?
De keuze van het opstijgterrein wordt beïnvloed door de windrichting, windsnelheid en de aanwezigheid van voldoende landingsmogelijkheden in de vaarrichting.
Wanneer varen we?
Ballons kunnen alleen varen als er geen thermiek meer is, en als de wind in de avond afneemt. Vanaf 2 uur voor zonsondergang, tot zonsondergang is de meest ideale tijd om te varen met een luchtballon.
Hoelang duurt een ballonvaart?
Elke vaart is een unieke belevenis waar we geen exacte tijdsduur kunnen opzetten. De vaart zelf, van opstijgen tot landen, duurt minimum één uur. Het hele evenement duurt drie tot vier uur.
Waar landen we?
Ballonnen kan men niet sturen. Het is de wind die bepaalt waar we uitkomen. Het zoeken naar een geschikte landingsplaats kan spannend zijn en vergt de nodige concentratie van de piloot. We proberen niet in gewassen of bij dieren te landen om schade te vermijden.
Hoe geraken we terug naar de opstijglocatie?
Onze grondcrew heeft de ballon gevolgd tijdens de vaart en zal zo snel mogelijk op de landingsplaats zijn. Het “volgen” kan soms even spannend zijn als de vaart zelf. Familie en vrienden kunnen met eigen wagen volgen.
Kan men het hele jaar door ballonvaren?
Ja, de meeste vaarten hebben plaats tussen april en oktober. We kunnen varen bij zonsopgang of een tweetal uur voor zonsondergang. In de winterperiode kan de hele dag door gevaren worden.
Mag ik roken?
Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.
Hoe weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?
Voor een ochtendvlucht wordt er de avond ervoor contact met u opgenomen. Voor een avondvlucht hebben wij op de afgesproken datum contact met u. U krijgt dan van ons te horen of de vaart doorgaat. We spreken dan ook af hoe laat u verwacht wordt en vanaf welke plaats we zullen vertrekken. Als de ballonvaart niet kan doorgaan, maken wij direct een nieuwe afspraak met u.
Hoe kan ik een ballonvaart boeken?
Een ballonvaart kan u op verschillende manieren boeken. U kan ons steeds bellen, e-mailen of ons online contactformulier invullen. Het meest effectieve is ons bellen. We kunnen dan direct met u een datum bespreken en vastleggen.
Kan ik een ballonvaart cadeau geven?
Jazeker. Wij hebben hiervoor een cadeaubon ter beschikking, deze kan afgehaald, opgestuurd of gemaild worden. De cadeaubon kan ingeruild worden tegen een ballonvaart en is niet terugbetaalbaar.